A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megdöbbentő dolog derült ki a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokról!

Az ONS a 2013-2015 közötti időszakra dolgozta ki becslését, vagyis a vizsgálat időbeli végpontja is egy évvel megelőzi a brit EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazást. A referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége akkor arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, és az azóta nyilvánosságra hozott frissebb statisztikai adatok szerint tavaly meredeken visszaesett a bevándorlás a keleti EU-országokból.
Az ONS új becslése szerint a vizsgált időszakban változatlanul a lengyel közösség volt a legnagyobb létszámú: a 2013-2015-ös évek átlagában 813 696 lengyel állampolgár élt Nagy-Britanniában.

A statisztikai hivatal számításai alapján a magyarok átlagos száma ugyanebben az időszakban 79 101 volt, amely a liberálisok erre vonatkozó több százezres vízióját igencsak nevetségessé teszi.
Ezzel Magyarország az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagország (EU8) mezőnyének éppen a közepén, a negyedik helyen áll. Az ONS kimutatta azt is, hogy a nyolc keleti EU-tagállam Nagy-Britanniában élő állampolgárai között a magyarok foglalkoztatottsági rátája volt a legmagasabb.

A Nagy-Britanniában élő 16-64 év közötti magyarok 84,3 százalékának volt bejelentett munkahelye a 2015-ben zárult két év átlagában. A lengyelek foglalkoztatottsági rátája 81,5 százalék volt. E mezőny utolsó helyére a csehek kerültek, 72,8 százalékos foglalkoztatottsággal.

Az EU8-állampolgárok átlagos foglalkoztatottsági rátája 80 százalék volt a vizsgált években, és ők adták a teljes nagy-britanniai alkalmazotti állomány 3 százalékát. Az ONS egy jóval frissebb, néhány hete közzétett felmérése mindazonáltal komoly törést jelzett az EU8-térségből érkező bevándorlás folyamatában. A május végén ismertetett adatok szerint a decemberrel zárult tizenkét hónapban az EU8-országokból az egy évvel korábbinál 25 ezerrel kevesebben, 48 ezren érkeztek, és 16 ezerrel többen, 43 ezren távoztak.

Ez volt az első olyan becslés, amelyben szerepelt a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni fél év.
Az ONS hangsúlyozta, hogy a két adat különbségéből eredő nettó ötezer fős tavalyi bevándorlás a legalacsonyabb volt az EU8-csoport 2004-es EU-csatlakozása óta – írja az MTI.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések