Időjárás:Időjárás
loading...

Macron beszólt Afrikának, mindenki kiakadt – Lehet, hogy mégis igaza van?

Az új elnök úgy tűnik továbbra is tanulásra szorul, a G20-világcsúcson ismertetett álláspontja Afrikáról ugyanis igen szerencsétlenre sikeredett.
Az Európai Unió új csillagának ragyogása most sem volt túl fényes, az afrikai kontinensnek szánt segélyezési programokkal kapcsolatban kifejtett álláspontja ugyanis óriási visszhangot keltett.

Nem volt PC amit mondott, az biztos. De a cikk végén kicsit szemügyre vesszük, hogy részben bizony igaza is lehet.

Szerinte ugyanis a kontinensnek „civilizációs” problémája van, ami megmutatkozik például abban, hogy az afrikai nőknek gyakran hét-nyolc gyerekük van.

A francia elnököt arról kérdezték, miért nincs a Marshall-tervhez hasonló kezdeményezés Afrikát illetően.

A Marshall-terv az újjáépítést szolgálta. Az Afrikában tapasztalható kihívások egészen más természetűek – ezek civilizációs problémák. Milyen problémákról is van szó? Elbukott államokról, komplex demokratikus változásokról, és bonyolult demográfiai helyzetről” – mondta Macron, majd hozzátette, hogy a probléma elsősorban az olyan országokkal van, ahol nem ritkán hét, nyolc gyermeket is vállalnak a nők, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben semmit nem stabilizálna Európa, legyen szó bármekkora anyagi segélyről.

Nos, meg is lett az eredménye, Macron jobbról-balról kapott hideget, meleget:
“Macron: az én jupiteri gondolkodásom túl komplex ahhoz, hogy ti egyszerű emberek megértsétek.

Szintén Macron: Afrika ostoba és túl sokat kölyközik.”

“Macron, az aranyfiúcska sok hülyeséget összehordott Afrikáról. Úgy tűnik, vége a mézesheteknek.”

“Macron: Afrikának civilizációs problémája van.

Én: Például a rabszolgaság, a gyarmatosítás hagyatéka, az imperializmus?

Macron: Nem, az, hogy a nők 7 gyereket szülnek.”

“Úgy tűnik a probléma nem az, hogy a multinacionális vállalatok kiszipolyozzák a kontinensről a nyersanyagokat. A probléma az, hogy 7-8 gyermeket vállalnak az afrikai nők.”

Mind a mellett, hogy ezek jogos kritikák, talán mégis lehet némi igazság abban amit mondott. Hiszen olyan mértékben szaporodik a népesség Afrikában, a nélkülözés és éhezés közepette, hogy bármekkora segítséget is kapnak, előbb utóbb kevés lesz. Most még csak 1,2 milliárd ember él a kontinensen, de ez néhány évtizeden belül elérheti az 5 milliárdot is. 

Ez azt jelenti, hogy most az 1 milliárdnak nem tudunk segíteni, akkor az 5 milliárdról, hogyan fogunk? Ha most több millió afrikai ember tervezi az Európába vándorolni, akkor négyszer annyi emberből, akik négyszer nyomorultabb környezetben élnek, hányan indulnak el Európába? Ha most ennyi migránsal nem bírunk, akkor mondjuk tízszer ennyivel, mit fogunk kezdeni?

Forrás: 888
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog