Hirdessen itt

Július 16-án minden magyar dolgozó számára nagyon fontos nap következik! Óriási fordulópont jön a fizetésekben!

Július 16-án minden magyar dolgozó számára nagyon fontos nap következik!
Nem kimondottan lélekemelő érzés belegondolni abba, hogy tulajdonképpen az év felét már kidolgoztad, s az éves munkabéredet tekintve, eddig még csak az államkasszát tömted. Lassan de biztosan közeledik a fordulópont, mikor is már a saját zsebünk a tét. Ha pontosan utánanézel annak, hogy munkádon mennyit keres az állam, biztosan meg fogsz lepődni.

Teljesen rendjén való és természetes, hogy fizetünk adót, így megy ez a világon mindenütt. Egyébként nem lenne finanszírozható az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra, és egyebek. Más kérdés viszont az adók mértéke, ami szinte minden országban más és más.

A munkabérünk összegétől függetlenül tisztában vagyunk azzal, hogy még mielőtt zsebünkben lenne a munkánkért járó fizetség, már egy jelentős része az államkincstárat gyarapítja adó és egyéb járulék címén. Hazánkban sokkal magasabbak a munkabéreket sújtó adók és egyéb terhek, az uniós átlagnál, s az egykulcsos adórendszer miatt az alacsony jövedelemmel rendelkezők is ugyanannyi százalék adót fizetnek, mint a versenyképes fizetésért dolgozók. Bizonyos állítások szerint az úgynevezett bruttónap, vagyis az adószabadság napja, az év 197. napjára esik, ebben az évben ez július 16-a.

A munkaadók minden dolgozó után 27 százalék szociális hozzájárulási adót, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást fizetnek, ami annyi mint 28.5 százalék illeti az államot.A minimálbért alapul véve, ami jelenleg 127 ezer 500 forint, a munkaadóknak 163 ezer 838 forintjukba kerül.

A cégek az állam felé fizetnek:

A minimálbéres dolgozók után 36 ezer 338 forintot, a bruttó munkabérből levonandó 15 százalékos személyi jövedelemadót, 10 százalékos nyugdíj járulékot, 4 százalék természetbeni, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és 1,5 százalékos munkaerő-piaci egészségbiztosítási járulékot. Ami annyit jelent, hogy a bruttó munkabérünk 34,5 százaléka már azelőtt az államkincstárban van, mielőtt folyószámlánkon lenne a fizetésünk.

Számokban kifejezve a személyi jövedelemadó 19 125 forint, a nyugdíj járulék 12 ezer 750 forint, 5100 forint a természetbeni, 3825 forint a pénzbeli egészségbiztosítási járulék. A munkaerő-piaci egészségbiztosítási járulék 1913 forint, amit a minimálbéres munkabérből levonnak, összesen 42 ezer 713 forint. Tehát a minimálbéres nettó fizetés, amivel a dolgozó rendelkezésére áll, 84 ezer 787 forint, amivel a dolgozó szabadon rendelkezik.

A számok azt mutatják, hogy egyetlen minimálbérrel alkalmazott személy munkabéréből az állam 79 ezer 051 forintot kap. Más szemszögből nézve a minimálbérrel alkalmazott dolgozó 84 ezer 787 forintot keres, az állam pedig 79 ezer 051 forintot, mindössze 5736 forint a különbség.

Forrás: palyazatfigyelo.info

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések