Hirdessen itt

A brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket

Nincs vesztegetni való idő az Európát érintő migrációs válság megoldásában, a brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozása után.

Brüsszeli sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a hatékony uniós cselekvés hiánya "azokat is veszélybe sodorja, akik nap mint nap lélekvesztőre szállnak a Földközi-tengeren, és azokat is, akik pedig itt élnek Európában, és nem akarnak újabb terrorveszélyt a nyakukba kapni".

Leszögezte: ha az Európai Unió végre úgy dönt, hogy missziót indít Líbia déli határának védelme vagy a líbiai parti őrség megerősítése érdekében, akkor a kormány kész azonnal tárgyalásokat kezdeni a magyar hozzájárulásról. Ebben a kérdésben azonos a visegrádi országok álláspontja - mondta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy konzervatív becslések szerint Líbia déli határát naponta közel ezer Európába tartó bevándorló lépi át, a Földközi-tengeren pedig szervezett embercsempészet zajlik, amelyben bizonyos esetekben a tengeri mentéssel foglalkozó nem kormányzati szervezetek (NGO-k) segítségét is "felfedezni vélik".

Hozzátette, a tengeren emberéletek tízezrei kerülnek veszélybe napi szinten, Olaszország elérte kapacitása és türelme legvégét, a válság nyomán ráadásul súlyosan romlik Európa biztonsága a növekvő terrorfenyegetettség miatt.

A tárcavezető ismertette a kormány megoldási javaslatát, amelynek értelmében először is el kell törölni a kötelező uniós kvótarendszert, amely "alkalmatlan arra, amire létrehozták, csak tovább súlyosbítja a helyzetet", szét kell verni az embercsempész-hálózatokat, valamint meg kell akadályozni, hogy az NGO-k "akarva-akaratlanul az embercsempészek céljait segítsék". Emellett mindenképp meg kell gátolni, hogy az illegális bevándorlókat szállító hajók elhagyják Líbia partjait, vagy legalábbis az ország felségvizeit - hangsúlyozta.

A miniszter rámutatott, hogy jelentősen javítani lehetne Európa biztonságát, ha az unió műveletet indítana a líbiai parti őrség támogatására, segítené Líbia déli határának megvédését a korábbi német-olasz javaslatra építve, illetve befogadóközpontokat hozna létre az észak-afrikai országban, melyekben európai körülmények között, európai jog szerint eldönthetnék, hogy ki jogosult menekültstátusra és ki nem.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések