Hirdessen itt

Figyelem! Veszélyes szúnyogfaj telepedett le Magyarországon! Súlyos vírust terjesztenek!

Két új szúnyogfaj is letelepedett az országunkban. Az egyik az ázsiai bozótszúnyog, a másik pedig a koreai szúnyog. Mindkét faj vírusokat is terjeszthet, ráadásul nagyon nehéz tőlük megszabadulni.
A hazai szúnyogoktól már megszokhattuk, hogy a csípésük nem ártalmas és maximum csak egy kis kellemetlenséget okoznak.

A koreai szúnyog és az ázsiai bozótszúnyog viszont már komolyabb betegségeket is terjeszthetnek, ráadásul ezeknek a fajoknak nincsenek meg a természetes ellenségeik és kórokozóik az országban, tehát teljesen nyugodtan élhetnek nálunk, ebből adódóan még jobban elszaporodhatnak.

A két új szúnyogfaj nagyon jól bírja a hideget, és a meleget is, ráadásul ezek a szúnyogok nappal is katívak, nem csak este mint a hazai szúnyogok, így már nappal is figyelnünk kell arra, hogy megfelelően védekezzünk ellenük.

Ezek mellett, míg a nálunk őshonos szúnyogok jobban kedvelik a természetes környezetet, addig az újonnan letelepedett faj kifejezetten szeret az ember közelében élni, és sokkal jobban szeretik az emberi vért, mint az állatokét.

Ezek a szúnyogok a tojásaikat a házaknál is lerakhatják, a kertben széthagyott vödrökben, edényekben, nejlonokban amikben megállt az esővíz.

Éppen ezért azt tanácsolják, hogy nagyon figyeljünk oda, és na hagyjunk szét semmit az udvaron, az ilyen tárgyakból öntsük ki az esővizet, és a vödröket fordítsuk fel és ne tároljunk lomot az udvaron, és végezzünk házilag is biológiai szúnyogirtást, mert ezek a fajok nagyon könnyen elterjedhetnek.

Azt egyelőre nem tudni, Magyarország mely területein vetette meg még a lábát, mert laikus szemmel nagyon nehéz azonosítani, elképzelhető, hogy már országszerte jelen vannak. Szerencsétlen esetben egy év alatt birtokba vehetik az országot, de eltarthat több évig is.

A koreai szúnyog komoly betegségeket is terjeszthet, köztük a szívférgességet, egy agyvelőgyulladásos betegséget, a japán encephalitist, a Nyugat-nílusi lázat és a zika kórokozóját is, de még nem tudni, hogy magyarországi körülmények között is képes-e ezeket hordozni, vagy sem.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint viszont ahol az Aedes-fajok (mint az említett magyarországi invazív szúnyogfaj is) jelen vannak Európában, ott közepes vagy magas a zikavírus felbukkanásának esélye.

Forrás: netextra.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések