A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Figyelem! Minden magyar állampolgárnak kötelező lecserélni a személyi igazolványát az új e-személyire!

Te sem úszod meg az új személyit! – Mikortól lesz kötelező Neked is?
Kicsit már lecsengtek a hírek a tavaly januárban bevezetett e-személyivel kapcsolatban, e kártyával kapcsolatban, vagyis a csodakártyával kapcsolatban, amely egyetlen kártyában fogja tartalmazni a személyi igazolványunkat, a lakcímkártyánkat, a TB kártyánkat és az adókártyánkat is.A hírek ugyan elhalkultak, de még mindig nagyon sokan nem tudják a legfontosabbakat az új személyiről!

Mikortól érvényes az E kártya?

Ha friss a személyink, akkor se essünk kétségbe, mert az új kártyát 2016-tól felmenő rendszerben kívánják bevezetni.Vagyis csak akkor kötelező igényelni az új kártyát, ha már minden, személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumod – személyi, jogsi, útlevél – lejárt. Egyébként már 2016. január 1-től érvényes az új személyi igazolvány.

A kártya ára:

- 5000 forint lett volna a legtöbb állampolgárnak.
- 1500 forint lett volna, azoknak, akik a régi személyi lejárta miatt igénylik az új kártyát.
- A 18 év alatti és a 65 év fölötti állampolgárok a személyi lejárta esetén ingyen kapták volna! DE - mivel a kormány számos irat és dokumentum illetékér eltörölte így a személyi igazolvány is mindenkinek INGYEN IGÉNYLEHETŐ!

A fentiek szerint, a lejárt okmány cseréje is ingyenes, és akkor sem kell fizetni, ha az okmányokat ellopják és a feljelentésről készült rendőrségi jegyzőkönyvet bemutatják.

Mennyi lesz a kártya érvényessége?

- 18 évesnél fiatalabbak esetében 3 éves az érvényessége
- felnőtteknél 6 éves az érvényessége.
- 65 év felettiek kártyája nem jár le soha

Egyesíti a személyit, a lakcímkártyát, a TAJ-kártyát és az adókártyát is. Ezen kívül tartalmaz még ujjlenyomatot és elektronikus aláírást is az új okmány. Fontos lehet, hogy az ujjlenyomat megadása visszautasítható, anélkül is kiadják a kártyát.A 65. életévet betöltött személyek memóriachip nélküli, 60 évig érvényes személyazonosító igazolványt kérhetnek maguknak. El kell menniük az okmányirodába és kérni, hogy adjanak számukra egy ilyet.

Mikorra lesz mindenhol megfelelő olvasó eszköz?

Ez több évig eltarthat. Elsőként a határátkelőhelyeken, rendőrautókban lesz majd, aztán az adóhivatalokban, társadalombiztosítási igazgatóságokon. Ez több ezer eszközt jelent, amelynek a beszerzése és telepítése több százmillió forint. Az egy nehéz kérdés, hogy az orvosi rendelőkben mikor lesznek olvasó eszközök, mivel itt százezer készülékről is szó lehet, amelynek a beszerzése milliárdos tétel.

Hogyan érinti a külföldre utazást az új elektronikus személyi igazolvány?

Az elektronikus személyi igazolvány új adatként tárolja, hogy a felmutatója utazhat-e vele külföldre. Korábban ilyen adat nem szerepelt a személyi igazolványon, azonban az ázsiai, afrikai menekültek jelentős száma felveti ezt a kérdést. A menekültek az európai uniós szabályok szerint nem utazhatnak el másik tagállamba, amíg nem rendeződik a kérelmük. Ez után már el lehet látni őket olyan igazolvánnyal, amely határátlépésre nem jogosít fel. A külföldre utazási korlátozás alatt álló magyar állampolgárok is ilyen személyi igazolványt kaphatnak. Ezt az adatot a repülőtereken, határállomásokon ki tudják olvasni az igazolványból, és kizárják az utazásból a korlátozás alatt állókat.

Amit mindenképpen tudni kell:

1. A régi, érvényes okmányokat továbbra is elfogadják a hivatalokban, intézményekben.
2. Az új személyi igazolványon már az ujjlenyomatunkat is rögzítik ha beleegyezünk.Nem kötelező, csak lehetséges!
3. Az új okmány úgy néz majd ki, mint a mostani kártyaalapú dokumentum, csak kap egy csipet, amelyből kiolvashatók az adatok, azonosítók.
4. Az intézmények és hivatalok felkészülnek arra, hogy ezeket az új okmányokat el tudják fogadni az ügyintézésnél, ehhez minden intézmény saját leolvasót fog használni.
5. Minden intézmény, hivatal csak azokat az adatokat tudja majd leolvasni amelyek rájuk tartoznak. Például az orvosi rendelőben nem látják majd az adóazonosítót.
6. Az új kártya alapú személyi egy chipet is fog tartalmazni az adatainkkal, melyet csak PIN kóddal lehet használni.
7. Ha a kártya elveszik, ugyanúgy letiltható mint a bankkártya.
8. A jogosítvány továbbra is önálló okmány marad, mert egy uniós jogharmonizált okmány, a tagországokban csak ezzel igazolható a vezetői jogosultság, nem váltható ki mással.

Forrás: palyazatfigyelo.info

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések