Hirdessen itt

Feladta a leckét a világnak a francia elnök

Komoly várakozások előzték meg Donald Trump párizsi látogatását: az amerikai elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron első találkozása egy csontropogtató kézfogás miatt vált emlékezetessé, de a fiatal politikus most is világossá tette: nem lehet őt semmibe venni!
A csütörtöki sajtótájékoztatójuk legmegdöbbentőbb pillanata az volt, mikor Trump közölte: bármi megtörténhet a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban, még akár az amerikai maradás is. Mikor Trump korábban bejelentette, hogy kirántja az országát a megállapodásból, arra hivatkozott, hogy a feltételek nagyon negatívan hatnak az amerikai gazdaságra és a munkavállalókra, hiszen rengetegen dolgoznak a széniparban. Most is ezzel hozakodott elő, de Macron gyorsan elvágta a menekülőútját:

„Tiszteletreméltó, hogy védi a munkahelyeket, de ez összeegyeztethető a párizsi egyezménnyel. A változások nem azonnal és mindennemű előkészítés nélkül történnének, ezeket mind bejelentjük, de közös érdekünk, hogy ezekről a kérdésekről még tárgyaljunk” – mondta a francia elnök az amerikai aggályokra.

Hivatalosan az Egyesült Államok nem vonhatja ki magát a kötelezettségek alól a következő választásokig, de Trump korábban leszögezte, hogy nem hajlandó korlátozni a szénkitermelést. Bejelentése megosztotta az amerikaiakat, és most sokan bizakodva tekintenek az ingadozásra - írja az Independent.

Emellett a két elnök a nizzai merénylet egyéves évfordulóján megerősítette szándékát, mely szerint közösen harcolnak a globális terrorizmus ellen, valamint azt az orosz botrányt is érintették, amelybe most legújabban Trump idősebbik fia, Donald Trump Jr. keveredett bele.

Az amerikai elnök Párizsban sem hazudtolta meg önmagát, ezúttal a francia first lady-t, a 64 éves Brigitte-et sikerült a maga sajátságos módon köszöntenie:

„Nagyon jól néz ki, gyönyörű!” – mutogatta az egykori drámatanárnő alakját, majd a nő diákjából lett férjének is megismételte elismerő és kissé szexista véleményét.

A szakértők szerint ez a találkozó is azt tette egyértelművé, hogy Macront kezdetben alábecsülték, de most már világos, hogy a fiatal elnök hajlandó és képes küzdeni azért, hogy Franciaország újra vezető szereplővé váljon a világpolitikában. Macron maga kemény tárgyalópartner, aki nem adja fel könnyen álláspontját, és megfélemlíteni sem könnyű – még ha az „ellenfelet” Donald Trumpnak hívják is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések