Hirdessen itt

Aláírták az Európai szója nyilatkozatot Brüsszelben

Tizennégy uniós ország agrárminisztere hétfőn aláírta a GMO-mentes pillangós növények, köztük a szója élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését vállaló Európai szója nyilatkozatot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az aláírás alkalmával elmondta, a nyilatkozattal az országok hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és ellenállóképesebb európai mezőgazdasági rendszer kialakításához, és hosszabb távon az Európai Unió importszója-függőségének csökkentéséhez.

Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Olaszország képviselője írta alá a nyilatkozatot.

Fazekas Sándor aláhúzta, a csatlakozott tagországok elkötelezettek a kiváló minőségű, GMO-mentes fehérjével történő ellátás mellett, amely a piac és a fenntartható mezőgazdaság követelményeihez igazodik, eközben figyelembe veszi a fogyasztók nem génmódosított szójából és szójafehérjéből készült élelmiszerek iránti növekvő keresletét.

Hozzátette, a magyar kormány álláspontja szerint a GMO-mentes mezőgazdaság fenntartása - beleértve a GMO-mentes szója termesztését - előnyt és lehetőséget jelent az európai mezőgazdaságnak.

Az unió támogatáspolitikájának is elő kell segítenie, hogy a GMO-mentes szója vetésterülete és termésmennyisége tovább növekedjen - jelentette ki.

Fazekas Sándor 2015 januárjában hirdette meg a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést. Akkor a miniszter aláhúzta: Magyarország jó minőségű élelmiszertermelésben érdekelt, megvédi az emberek egészségét, a környezet tisztaságát, a biodiverzitást és a hagyományos mezőgazdasági termelést.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések