A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Földön élő emberek száma elérte a 7,5 milliárdot

Több mint 7,5 milliárd ember él a Földön, a World Population Clock szerint. (1
Ugyanakkor egyre kevesebben férnek hozzá az erőforrásokhoz, például az élelmiszerhez és az energiához. A 7,5 milliárd ember komoly hatással van a bolygóra, ideértve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növekedését, a megfeszített élelmiszer ellátást és a megnövekedett teljes fogyasztást - a Population Matters jótékonysági szervezet szerint. (2)

A Population Matters azt mondja, hogy a népességnövekedés bizonyos országokat szegénységben tarthat, és az emberi populáció behatol a vadon élő állatok számára szükséges területekre.

"Látni fogjuk az öldöklő versenyt a zsugorodó erőforrásokért, amely nem csak a fosszilis tüzelőanyagokat foglalja magában, hanem a termőföldet és a vizet is, ami nem csupán a fogyasztók, hanem a vállalkozások és ipar számára is felnyomja az árakat, amelyekre szintén szükségünk van. Hatalmas potenciális piacok, mint a Szaharától délre fekvő afrikai országok nagy része bele fog ragadni a szegénységbe, és politikai instabilitást fogunk látni, amely a népesség számából és a migrációs nyomásból fog adódni, beleértve az erőforrások miatt kialakuló konfliktusokat is." - mondta Alistair Currie, a Population Matters kampányvezetője (3)

Kínában vannak a legtöbben, ahol 1,38 milliárd ember él. India következik 1,34 milliárddal, majd az Egyesült Államok 326 millióval. Az Egyesült Nemzetek Szervezete úgy véli, hogy 2056-ra 10 milliárd ember fog élni a Földön.

Currie arra figyelmeztetett, hogy míg a vállalkozások a növekedő globális lakosság következtében több ügyfelet szerezhetnek, a túl nagy növekedés nem fog jót tenni a bolygónknak, illetve maguknak a vállalkozásoknak sem. Azt mondta, hogy "A növekedés nem tarthat a végtelenségig egy véges bolygón, és a kevesebb fogyasztó végső soron jobb mindannyiunk számára. A vállalkozásoknak el kell kezdeniük ezt felismerni és alkalmazkodniuk kell a valósághoz. A mostani cselekvéssel korlátozhatjuk a népességnövekedést, és végül elérhetünk egy fenntartható szintet."

Jelenleg 1,6 Földnyi erőforrást használunk fel, és 2050-ig 3 Földre lenne szükségünk, hacsak nem változtatjuk meg a fogyasztási mintáinkat.

Szomorú adat azonban Magyarország népességének fogyása. Az 1980-as évektől folyamatosan csökken a lakosság létszáma, és 35 év elteltével 1 millióval kevesebben élnek az országban. (4)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések