Hirdessen itt

Uzsorások kergettėk a halálba - Imre napokig élt halott nejével, majd felkötötte magát

A mezőtúri házaspárnak az utóbbi időben már élelmiszerre is alig volt pénze, ezért vállalták a magas kamatú magánkölcsönt, amiből a kiút csak a halál volt.
A tragikus sorsú Imre és Erzsébet hatalmas szegénységben élt Mezőtúr Újváros részében. Az asszonyt néhány éve leszázalékolták súlyos kerékpárbalesete után, de a családfő sem tudott már dolgozni. Havonta 70-80 ezer forintból próbáltak megélni. Gyermekük nem volt, Imre testvérének halála óta egy baráton kívül senki sem látogatta őket.

– Szinte mindennap átjártam etetni az állataikat. Jóformán semmire sem volt pénzük, legalább ezzel tudtam segíteni őket. Utoljára múlt vasárnap láttam Imrét, amikor átmentem hozzájuk. Korábban mindig kikísért, de most nem tette. Amikor rákérdeztem Erzsike állapotára, sejtelmesen csak azt mondta: bent fekszik – emlékezett vissza a Borsnak a házaspár jólelkű segítője, Veres Gyula, aki legközelebb két nap múlva, kedden próbált bemenni hozzájuk. – Mindig nyitva volt az ajtajuk, de onnantól kezdve csak a bezártság fogadott – tette hozzá a megtört férfi, aki eleinte még csak nem is gyanakodott.

Végül csütörtökön a helyi szociális otthon gondozója jött a betegeskedő asszonyért, hogy szokás szerint elvigye ebédelni. Nem tudott bemenni, ezért hívta a rendőrséget, akiket – miután rájuk törték az ajtót – elképesztő látvány fogadott. Erzsébetre az ágyban, Imrére pedig a kertjük egyik fáján felakasztva találtak. Információink szerint az asszony már vasárnap halott volt, férje kedden végezhetett magával.

A tragikus halálesetek körülményeiről és okairól megoszlanak a településen a vélemények. Többen úgy gondolják, hogy Imre ölte meg a nejét, mások szerint a betegségei és a kilátástalanság vitte el.

– Rengeteg embernek tartoztak. Amikor a postás hozta a pénzüket, a kölcsönadók már a kapuban vártak rá. Volt közöttük, aki örült, ha végre visszakapta a pénzét, mások uzsorára adtak kölcsön, ők kamatostul vitték a jussukat. Másnap pedig már jöttek hozzám és másokhoz is könyörögni pénzért. A felesége keresete nélkül esélye sem volt az életre Imrének – mesélte lapunknak az egyik szomszéd.

A szerencsétlen házaspár évek óta megindult a lejtőn. Nagyjából öt évvel ezelőtt Erzsébet egy baromfifeldolgozóban robotolt, ahol az egyik munkatársa pofátlanul átverte őt.

– Műszaki cikkeket vásároltak hitelre, amelyekre Erzsit jelölték meg kezesnek, mindössze ötezer forint fizetségért cserébe. Persze a törlesztőrészletet nem fizették, így az asszony nyugdíjából vonták le azt.

Sikerült elérnünk Imre unokaöccsét, Sándort, aki nem gondolja, hogy nagybátyja végzett volna a nejével. – Ugyan nehéz természete, de galamblelke volt. Nem gondolnám, hogy harminc­öt év házasság után képes lett volna ilyesmire. A boncolást követôen tudok majd többet mondani – summázta lapunknak a rokon.

A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálódik.

Szegényeket érint

Az uzsora-bűncselekmények elenyésző hányada jut a hatóságok tu­domására, ezért roppant nehéz küzdeni ellene. – Hatalmas a látencia, nagyon kevés esetre derül fény – mondta el a Borsnak Kó József kriminológus, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa. – A kölcsönvevő jellemzően nem jelenti fel az uzsorást, hiszen neki is érdekében áll az ügylet.

A kölcsönvevő gyakran segítőként tekint az uzsorásra, hiszen mástól nem tud kölcsönt szerezni. Ez a bűncselekménytípus elsősorban a szegényebb rétegeket érinti, bár a vállalkozóknál is létezik uzsora, itt gyakran jóval nagyobb, több tízmilliós összegekről is beszélhetünk – mondta a szakember.

Öt év börtön kapható az uzsorázásért

A büntető törvénykönyv szerint uzsora-bűncselekményt követ el, aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely alkalmas arra, hogy annak teljesítése a megállapodás kötelezettjét, a megállapodás kötelezettjének a vele közös háztartásban élő hozzátartozóját, illetve a megállapodás kötelezettje által tartási kötelezettség alapján eltartott személyt súlyos vagy további súlyos nélkülözésnek tegye ki. Ezért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az uzsora-bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

* * *

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.suicidprevencio.hu oldalt!

Olvasd el a többi hírt is a facebook oldalunkon!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések