Időjárás:Időjárás

Szívhalál: figyelmeztettek a Debreceni Egyetemen

Országos kardiológiai továbbképzést tartottak pénteken a Debreceni Egyetemen. A Hirtelen Szívhalál címmel szervezett konferencián a szakemberek megismerkedhettek a legújabb gyógykezelési lehetőségekkel is. A rendezvényen mintegy 180 orvos, mentőtiszt és szakápoló vett részt.
Fehér Miklós, a Benfica 24 éves játékosa 2004-ben váratlanul összeesett a pályán. A diagnózis hirtelen szívhalál. Erről az alattomos betegségről volt szó a pénteki debreceni konferencián is. A szakemberek megismerkedhettek a betegség kezelésének legújabb lehetőségeivel és a gyógyítás nemzetközi eredményeivel.

- Elsősorban a súlyos koszorúér betegeknél, utána pedig a nem koszorúér eredetű, szívizom elfajult betegeknél jelentkezik ez általában. Azonban mintegy 10-15 százalék fiatal, egészségesnek tűnő, öröklődő, vagy esetleg szerzett olyan elváltozások állnak a háttérben, amelyeknek az idejekorán való felismerése nagyon fontos feladat – nyilatkozta Lőrincz István egyetemi docens.

A nemzetközileg is elismert szakemberek a hirtelen szívhalál különböző eseteiről és megelőzéséről tartottak előadásokat, születéstől a felnőtt korig. Balla György a bölcsőhalál témában adott elő. A Gyermekklinika igazgatója szerint az egyik legfontosabb a betegség korai felismerése és a rizikófaktor csökkentése.

- A bölcsőhalál mögött is van ma már EKG eltérés, genetikai eltérés. Azokban a családokban, ahol előfordult hirtelen halál, legyen az csecsemő, kisded, vagy nagyobb gyerek, vagy akár felnőtt is, akkor bizonyos vizsgálatokat meg kell csinálni. Meg kell csinálni és egy hozzáértő emberrel ki kell értékelni – mondta el  Balla György, a Gyermekklinika igazgatója.

Magyarországon egyébként körülbelül kétezer gyermekből, arányosan egyet veszítenek el az orvosok bölcsőhalál miatt.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog