A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Romban áll a román kormány: bomolnak a szociáldemokraták (nekik is Orban diktál)

A bukaresti jobbközép ellenzék fő erejének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói jelen lesznek a Grindeanu-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány vitáján, de nem adják le voksukat - jelentette  be hétfőn Ludovic Orban, a PNL elnöke.
A szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványt terjesztett a parlament elé az általa fél éve hatalomra juttatott kormány ellen, mivel a politikai támogatás nélkül maradt Sorin Grindeanu miniszterelnök nem hajlandó lemondani tisztségéről.

"A PSD-n belüli, maffiózó típusú viszályok, amelyeknek semmilyen közük nincs az országhoz, súlyos politikai válságot okoztak, és rendkívül rossz fényben tüntetik fel Romániát (...) Ma abban a helyzetben vagyunk, hogy egy szélhámos önkényesen elfoglalta a Victoria-palotát, és nem tudjuk, hogy a parlamentben megvan-e még az a többség, amely a nép akaratát tükrözi" - idézte Ludovic Orban PNL-elnököt az Agerpres hírügynökség.

Korábban a két kisebb ellenzéki párt - a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártja (PMP) - is jelezte: a szociáldemokraták (PSD) belháborújának tekintik a válságot és nem akarják beleártani magukat a PSD-n belüli "leszámolásba".

"Jelenleg úgy látjuk, hogy két banda, vagyis Dragnea (a PSD elnöke) és Grindeanu közti cirkuszról van szó. Nem akarunk beavatkozni ebbe a cirkuszba. Az állampolgárok sehol sincsenek ebben a vitában. Ez a tolvajok és inkompetensek közti csata, nem akarunk mi az ő belső viszályukban részt venni" - jelentette ki Elek Levente, az USR ideiglenes elnöke.

A hasonló nézeteket osztó Basescu nemcsak saját pártja távol maradását jelentette be, hanem egy Facebook-bejegyzésben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is arra intette, hogy ne avatkozzon bele a PSD-n belüli "klánok" közti harcba, akkor sem, ha belviszályukat a parlament kupolája alatt akarják dűlőre vinni. A volt elnök szerint az RMDSZ-nek mindenképpen alkalma lenne a "győztessel" utólag egyezkedni, mert mindkét félnek szüksége lenne az RMDSZ-re.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az RMDSZ a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot és nem zárkózik el attól, hogy döntő módon befolyásolja a PSD-n belüli konfliktus kimenetelét, amennyiben a mérleg nyelvévé válik a szerdai bizalmi voksolás alkalmával.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn délután úgy nyilatkozott, a többségi demokrácia alapelvének működnie kellene: aki megszerezte a többséget (a parlamentben), annak lehetősége kell legyen arra, hogy adott esetben leváltsa a kormányt. "Jó lett volna persze, hogyha egy ilyen párton belüli vitát nem a parlamentben folytatnának le" - jegyezte meg az RMDSZ elnöke.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések