A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reuters: megindítják az eljárást hazánk ellen, amiért nem fogadjuk be a nekünk szánt erőszakológépeket

Kötelezettségszegési eljárás megindításáról dönt kedden az Európai Bizottság három közép-európai tagállam, Magyarország, Lengyelország és egyes források szerint Csehország ellen is, mivel nem hajtják végre a menedékkérők elosztásáról korábban hozott döntést – írja a Reuters hírügynökség saját EU-s és diplomáciai forrásaira hivatkozva. Az első következmény az úgynevezett felszólító levél kiküldése lesz.
A Reuters kérdésére egy brüsszeli szóvivő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten a német Der Spiegel lapnak utalt erre, amikor azt mondta: jogi eljárásokkal fognak szembesülni, akik nem vesznek részt a kvótarendszerben. Úgy fogalmazott, ez nem fenyegetés, de világossá kell tenni, hogy végre kell hajtani a döntéseket. Az európai szolidaritás ugyanis nem lehet egyirányú utca – mondta Juncker.

Ha ez valóban így történik, az az európai migrációs viták eszkalálódását jelenti. Az Európai Tanács még 2015 szeptemberében döntött arról, hogy 160 ezer menedékkérőt kell áthelyezni egy kvótarendszer szerint Olaszországból és Görögországból – Magyarországra a kvótarendszer alapján 1294 fő jutott volna. Ez nem jelentene automatikusan menekültstátust, hanem azt, hogy a kérelmeket a fogadó országnak kell elbírálnia, illetve az eljárás idejére ellátnia a menedékkérőket.

Magyarország a kezdetektől elutasította a rendszert.

Csehország a határozat szerint rá jutó 2691 emberből mindössze egy tucatot fogadott be, de júniusban a kormány közölte, hogy több ilyenre nem kerül sor.

A 2015-ös határozatot a tagállamok csak részben hajtották végre, eddig a 160 ezer helyett csak kevesebb mint 21 ezer embert helyeztek át. A kvótarendszer ellenzői szerint ez a megoldás meghívó lenne az Európába vágyó migránsoknak, illetve – ezt szokta hangsúlyozni a magyar kormányzati kommunikáció is – elvenné az államok jogát, hogy maguk mondják meg, kit engednek be a területükre.

„Amíg én állok itt, és én vagyok Magyarország miniszterelnöke, addig a déli határon is állni fog a kerítés, és elutasítjuk a kötelező betelepítési kvótát. Amíg az ország demokratikus alapokon áll, nem engedjük, hogy Brüsszel lopakodva elvegyen a jogainkból” – mondta hétfői napirend előtti felszólalásában, a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, könnyen lehet, hogy már a háttérben megindult folyamat tudatában.

Ne csak olvasd, add is tovább!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések