A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendkívüli figyelmeztetést adott ki az Europol! Európa minden eddiginél nagyobb veszélyben van!

Az Europol adatai szerint a migránsválság következtében nagy mértékben megnőtt az egy év alatt elfogott dzsihadisták száma.
2016-ban már harmadik éve nő azon radikális muszlimok száma, akiket Európa valamely országában letartóztattak terrorista bűncselekmények elkövetésével vagy tervezésével kapcsolatban. Tavaly 718 iszlamista csuklóján kattant a bilincs.

2015-ben 687 dzsihadistát tartóztattak le, míg 2014-ben, a migránsválság kirobbanása előtt csupán 395-öt – írja a Politico az Europol jelentésére hivatkozva, amelyet az európai terrorizmus trendjeiről tett közzé a nemzetközi szervezet. Az adatok szerint már három éve nő az iszlamista indítékok alapján elkövetett terrorcselekmények száma. A legnagyobb növekedés 2015-ben, a migránsválság csúcsidőszakában figyelhető meg.

Terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetése miatt 2016-ban összesen 1002 esetben történtek letartóztatások, míg 2015-ben 1077 embert tartóztattak le terrorcselekmény elkövetéséért vagy kiterveléséért. Ezekben a számokban már benne vannak a dzsihadisták is, akiknek a számáról az előző bekezdésben írtam.

Az adatokból az látszik, hogy az európai terrorizmus mindinkább iszlamista karaktert ölt, hiszen az összes terrorcselekményen belül az iszlamista indíttatású cselekményeknek 2016-ban már kétharmados az aránya. Egy évvel korábban a terrorcselekmények körülbelül harmada mögött volt iszlamista motiváció.

Nem iszlamista terrorcselekmény volt például annak a görögországi szélsőbalos csoportnak az akciója, amelynek során levélbombát küldtek az IMF párizsi székházába és a német pénzügyminisztériumba, valamint több, görögországi intézménybe is idén március közepén.

2015-ben 141 embert tartóztattak le amiatt, mert a Közel-Keletre akart utazni, hogy dzsihadista szervezetek oldalán harcoljon. Ez a szám 2016-ban már csak 77 volt.

2016-ban az EU 8 tagországában összesen 142 meghiúsult vagy sikeres terrortámadásról tudnak a hatóságok, ezek között volt olyan, amelyet szélsőjobboldaliak, vagy más csoportok követtek el – ilyen például a fentebb már említett görög eset. A legtöbb támadás azonban dzsihadistákhoz köthető.

Nagy-Britannia a legveszélyeztetettebb: itt összesen 76 sikeres vagy sikertelen támadást kíséreltek meg terroristák. 23 támadásról számol be az Europol Franciaországban, 17-ről Olaszországban, 10-ről pedig Spanyolországban. Hat támadás történt, vagy történt volna Görögországban, 5 Németországban, 4 Belgiumban és egy Hollandiában. Az áldozatok száma 142 fő, 379-en pedig megsérültek.

Az elkövetők harmada 25 éves vagy annál fiatalabb volt. A cselekmények 40 százalékát robbanószerrel követték el. Az elkövetők 74 százaléka férfi volt 2016-ban.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések