A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pokoli a hangulat Londonban! Theresa Maynek menekülnie kellett!

Még mindig nem tudni, pontosan hány ember halt meg a londoni Grenfell-toronyházat felemésztő tűzben, a rendőrség legutóbb 58 halálos áldozatról számolt be, miközben közel ugyanennyi lakó kórházban gyógyul. A feszültség pedig egyre nő.
A túlélőket a királyi család több tagja is meglátogatta a kórházakban, egy ember viszont nagyon sokat késlekedett: a brit miniszterelnök csak pénteken szakított időt arra, hogy beszéljen a túlélőkkel. Theresa May útjait viszont nem övezte üdvrivalgás.

A St Clement templomnál már hatalmas tömeg várta Mayt, rendőrök próbálták biztosítani a helyszínt, de az indulatok végül elszabadultak. A miniszterelnök futva menekült hivatali autójáig, a tömeg üvöltve üldözte, többen az autóra is rávágtak, belerúgtak a kerekekbe – írja a Daily Mail.

„Gyilkos! Szégyelld magad, te gyáva! Miért csak most jössz? Menjél szépen haza a kényelmes otthonodba!” – ilyen és ehhez hasonló kiáltások szálltak May felé.

A miniszterelnök-asszony a tragédia helyszínén feltűnt egyszer, és beszélt a tűzoltókkal, de a lakókat szándékosan elkerülte. Ezzel a magatartásával nagyon elütött a királyi családtól, a többi politikustól vagy éppen jó pár művész-hírességtől, ugyanis a túlélőkkel beszélt többek között a londoni polgármester, Sadiq Khan és az ellenzéket vezető Jeremy Corbyn is. May azonban becenevéhez – Jégasszony – híven hideg maradt, és sokáig nem nyitott a szenvedők felé.

Az érzéketlennek é embertelennek nevezett miniszterelnök is tisztában volt azzal, hogy a pokoli torony esetében (is) sok hibát követett el, ezért bejelentette, hogy a tűzben érintett családokat legkésőbb három héten belül elhelyezik új otthonaikban, támogatásukra pedig egy 5 millió fontos alapot hoznak létre. A kritikus hangok azonban azt megjegyezték a bejelentés kapcsán, hogy a Buckingham-palota felújítására még mindig több százmillió fontot fordít a kormány…

Eközben egyre nő a feszültség a brit fővárosban, sokasodnak a tüntetések is. Az már szinte biztosnak látszik, hogy a tüzet egy hibás hűtőszekrény okozta, de a 24 emeletes toronyháznak ettől még normál esetben nem kellett volna teljesen leégnie. Már a tűz előtt hónapokkal is többen panaszkodtak arra, hogy a 2016 májusában véget érő felújítási munkálatoknál a spórolás vezette a beruházókat, és a biztonsági előírásokkal kevésbé foglalkoztak – a tragédia pedig azt mutatja, hogy az olcsó homlokzati anyag több tucatnyi lakó halálos ítéletét jelentette, hiszen ez az anyag pillanatok alatt lángra kapott. Mostanra azonban az is kiderült, hogy a beruházók közül többen is követtek el már adócsalást, és luxuskörülmények között élték életüket – csak a feladatuk végzése közben szeretnek spórolni…

Forrás: faktor.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések