Hirdessen itt

“Nem diktálhatsz egyoldalúan, mint Orbán!” – itt van Gyurcsány Ferenc teljes levele Botkának

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke írt Botka Lászlónak, miután telefonon keresztül nem sikerült tárgyalásra hívni az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.
GYURCSÁNY FERENC LEVELE BOTKA LÁSZLÓNAK

Dr. Botka László, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje részére
Budapest

Kedves Laci!

Múlt heti rövid telefonbeszélgetésünk végén azt kérted, hogy találkozás helyett inkább írjak levelet. Megígértem, most megteszem. Az alábbiakat a Demokratikus Koalíció Elnökségének nevében írom.

Egy dologban biztosan nincs különbség közöttünk. Mindkettőnk pártja kormányváltást és új európai köztársaságot szeretne. Szerintem ugyanezt akarja az összes többi ellenzéki párt is. Vitánk abban van, hogy szerinted Te tudod egyedül a kormányváltás egyetlen helyes forgatókönyvét és aki mást mond, az valójában csak a túlélésre játszik, már 2022-re tekint, mandátumvadász, de nem folytatom. Úgyis érted. Ráadásul tárgyalni sem vagy hajlandó. Egy dolgot vársz el mindenkitől, hogy fogadja el a Te álláspontodat, mert Te tudod az egyetlen sikeres forgatókönyvet. De mi van akkor, ha mindketten ugyanoda akarunk eljutni, csak más utat tartunk helyesnek, megvalósíthatónak?

Tanult, jogvégzett ember vagy. Érted a fogalmak közti finom különbségeket is. Azt kéred, hogy csatlakozzunk. Mi azt mondjuk, hogy működjünk együtt. Mert aki csatlakozik, az elfogadja a csatlakozásra hívó fél feltételeit, aki pedig együttműködik, az arra tart igényt, hogy az együttműködés feltételeit, későbbi működésének tartalmát, módját közösen alakítsuk ki. Ugye érted, hogy ez nagy különbség? Nem bántunk, amikor diktátumról beszélünk, csak egyszerűen fogalmazunk. Aki egyoldalúan, egyeztetés nélkül, sőt annak határozott elutasításával másnak feltételeket szab, az diktál. Mi ezt nem szeretjük, és nem is kívánjuk elfogadni.

Azért, mert idegen attól a nyugatos, európai politikai kultúrától, amit képviselünk, és amit Orbán után meg akarunk honosítani az országban. Ezen a ponton hadd emlékeztesselek, hogy eddig senkivel nem tudtál megállapodni, tehát nem MSZP-DK vita van. A Párbeszéd önálló miniszterelnök-jelöltet állít, tehát várhatóan önálló listája lesz. Az LMP és a Momentum soha nem akart együttműködni. Az Együtt hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy sem veletek, sem velünk nem hajlandó közös listán szerepelni. Nem lehetséges, hogyha mindenki kritikával fogadja elképzelésedet, akkor talán Neked nincs igazad? Vagy legalább is elég ok van arra, hogy tárgyaljunk?

Azért vagyunk külön pártokban, mert sok kérdésben nem értünk egyet. Én ezt nem tartom bajnak. És azért akarunk együttműködni, mert bizonyosan van két közös célunk. Választási vereséget mérni a kormányra és helyreállítani a demokratikus, európai, jogállami Magyarországot. És azért kell együttműködnünk, mert a Fidesz egyoldalúan módosított választási rendszere erre kényszerít bennünket. Ez nem szerelem. Ez a demokratikus Magyarország és valamennyiünk érdeke. Az együttműködés tehát szerintünk egyszerre kényszer és lehetőség.

A viták feloldásának hagyományosan két módja van. A tárgyalás, vagy a háború. Én az előbbi pártján állok, mert az békét hoz, az utóbbi ezzel szemben szenvedést. Nem vitatom, hogy az MSZP számára lehetségesnek tűnhet egy olyan stratégia, melynek célja a többi demokratikus ellenzéki párt csatlakozásra kényszerítése, vagy lehetetlenné tétele. Ráadásul ennek van már egy nem is olyan régi előképe, amikor a Fidesz hosszú szívós munkával, helyenként kegyetlen eszközöket is alkalmazva meghódította a teljes jobboldalt és ott egyeduralomra tett szert. Csupán azt állítom, hogy ez két okból is nagyon veszélyes. Részben a mi politikai oldalunk kultúrája szerintem ezt nem teszi lehetővé, másrészt a következő választás előtt tíz hónappal ezt minden mástól függetlenül is életveszélyesnek tartom.

De térjünk rá négy pontos javaslatodra!

Azt kéred, hogy fogadjuk el programodat. De azt még sehol nem láttuk. A DK Sokak Magyarországa című 85 oldalas programja egy éve elérhető, épp most fejeztük be az első változat társadalmi vitáját és ennek nyomán elfogadtunk egy javított, a választók, szakértők véleményét beépítő változatot. Nekünk ez a tárgyalási alapunk. Nálatok elhangzottak nyilvános bejelentések, de ez még nem állt össze kész programmá. De ez a legkisebb baj. Ingyen gyógyszert ígértetek a 65 év felettieknek, bevezetnétek a 13. havi nyugdíjat. Nincs bajotok a külhoni magyarok szavazati jogával, nem bolygatnátok a Vatikáni Szerződést. Kritikával viszonyultok az Európai Unió felé. De nem folytatom.

Mi nem ezt gondoljuk. De szerintünk nem is ez a legfontosabb. Mások mellett pontosan azért vagyunk nem ugyanabban a pártban, mert sok szakpolitikai ügyben mást gondolunk. A nyugati világban természetes, hogy jól működő koalíciós kormányzásnál is mást képviselnek a kormányzó pártok egészségügyben, oktatásban vagy adóügyekben. A mi választási szövetségünk sem szakpolitikákról, hanem a korábban említett két célról szól. Annak meg nincsen köze ahhoz, hogy majd mit csinálunk például a nyugdíjakkal, ha kormányozni fogunk. Arról majd meg fogunk állapodni, komoly vita lesz, de jó kompromisszumot fogunk kötni. Ahogy a koalíciós partnerek teszik ezt Európa-szerte.

Azt kéred, hogy alkossunk közös listát. Pártod felhatalmazott arra, hogy Te ebben vezető szerepet vigyél. De ha közös a lista, akkor neked nem lehet kizárólagos vezető szereped, ilyesmit csak az MSZP önálló listájánál igényelhet egy jelölt. Minden bizonnyal a Te hangod lehet a legfontosabb, de az asztal körül még mások, a többi párt vezetői is ott lesznek, és talán lesz pár szavuk ahhoz, amit Te szeretnél. De ez így természetes. Mint ahogy az is természetes, hogy arra sem Te, sem én nem vagyunk feljogosítva, hogy megmondjuk, hogy a másik pártot ki képviselje a közös listán. Ez a pártok belügye, önállóságuk elfogadásának egyik megkerülhetetlen következménye.

Mi például erről nem tudunk lemondani, nem akarunk neked ilyen jogot adni, mint ahogy – helyesen – Te sem adnál nekünk jogot arra, hogy mi mondjuk meg, hogy az MSZP kit jelöljön a közös listára. Ha Te ezt nem tudod elfogadni, akkor közös lista nem tud lenni. De nem azért, mert mi ezt nem akarjuk, hanem azért, mert Te kiterjeszteni igyekszel hatalmadat a többi pártra is. Ez a demokratikus világban nem megy. Nem viselkedhetünk ellenzékben sem az orbáni normák szerint, mert ha már most felcseréljük az egymás tiszteletének politikáját az ultimátumok politikájára, akkor joggal hihetik azt a választók, hogy kormányon is ezt fogjuk tenni.

Márpedig a szavazók változást akarnak, nemcsak Orbán kormányát, hanem egész világát akarják leváltani. Ráadásul a közös lista nem biztos, hogy feltétele a jó szereplésnek. A listás mandátumokat arányosan osztják ki. Az öt százalékot önállóan elérni nem tudó pártoktól itt eltekintve semmi nem bizonyítja, hogy a közös lista hoz-e többet, vagy az önálló listák. Még az is lehet, hogy az önálló listák eredményezhetnek több mandátumot, mert ez esetben a választónak nem kell arra a listára szavaznia, amely számára nem elfogadható politikust is tartalmaz.

Ezzel megadhatjuk neki a választás lehetőségét úgy, hogy az egyéni körzetekben, ahol nem arányos a választási rendszer, csak egy jelöltet állítunk. Nehéz eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás, elemezni, kutatni és nem kinyilatkoztatni érdemes. Én mindenesetre ma egyetlen olyan kutatást sem ismerek, amely bizonyította volna, hogy a közös lista több mandátumot eredményez, mint az önálló listák együttesen.

Az egyéni választókerületek jelöltjeiben valóban meg kell állapodni. Egyik helyen az egyik, a másikon valamelyik más párt jelöltjének támogatására kérjük a szavazókat. Nincs kétségem, főleg, mert hogy volt már ilyenre példa, hogy ezt különösebb nehézség nélkül megértik a választók. Szerintem a szavazóink lenézése lenne azt gondolni, hogy számukra ez nem érthető. És persze, ha önálló pártlisták mellett sok együttműködő párt van, akkor dolgozni kell azon, hogy mindenki elinduljon legalább a törvény által előírt 27 választókerületben, de sajnos van nem is egy olyan választókörzet, amit akkor se tudunk megnyerni, ha az Ég a Földdel összeér.

2002-ben és 2006-ban is úgy győztünk a választásokon, hogy sok-sok körzetben a Fidesz nyerte a mandátumot. Ez így természetes. Be kell valljam Neked, én ebben semmilyen megoldhatatlan gondot nem látok. Lehet, hogy fenti felvetéseim egyikében sincs igazam. Lehet. Ugyanakkor, ha nem értesz ezekkel egyet, attól még szerintünk lehet és kell tárgyalni arról, hogy miként közelíthetőek az álláspontok. Ilyen az európai politikai kultúra. Tárgyalni, beszélgetni, haladni előre akkor is, ha nehezen megy.

Végére hagytam azt a kívánságod, hogy támogassuk miniszterelnök-jelöltségedet. Örömmel megtennénk, ha már teljes szívünkből és lelkiismeretünkből meg lennénk győződve arról, hogy veled jó kezekbe adnánk hazánk sorsát. De ez még nem történt meg. Neked kell meggyőzni bennünket alkalmasságodról. Hogy olyan miniszterelnöke akarsz és tudsz lenni Magyarországnak, aki minden olyan erénnyel rendelkezik, ami ehhez szükséges.

Nem elég okosnak lenni, bölcsesség is kell. Jó, ha a határozottsághoz nagyvonalúság is társul. Az erő csak a kompromisszumkészséggel együtt hozhat sikert és békét. Nem elég érteni egy nagyvárost, Magyarország egészét is érteni és érezni kell. Te sok erénnyel rendelkezel ezek közül.

Ezzel együtt az elmúlt hónapokban nem erősödött bennünk a meggyőződés, hogy készen állsz az ország jó vezetésére. De mi meggyőzhetőek vagyunk továbbra is.

Hát így látom én és a Demokratikus Koalíció Elnöksége. Bízom benne, hogy levelem legalább elgondolkodtat és legalább egy rést nyit az általunk kívánt tárgyalások szobájának ajtaján. Mivel mindez természetesen nem kettőnk magányügye, ezért levelemet elküldöm az MSZP elnökének, választmányi elnökének és parlamenti frakcióvezetőjének, valamint a DK Elnöksége döntésének megfelelően nyilvánosságra is hozzuk.

Budapest, 2017. június 5-én, Pünkösd napján

Válaszodat várva, üdvözlettel:
Gyurcsány Ferenc

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések