A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ne ülj biciklire, amíg nem ismered ezeket a szabályokat

Nap mint nap mindannyian szemtanúi lehetünk az utcán dúló háborúnak az autósok, gyalogosok és biciklisek között. Egy biztos, ha két keréken közlekedünk, az alábbi szabályok ismerete rengeteg konfliktust és veszélyes helyzetet megspórolhat nekünk. Az összeállításhoz Kerékpárosklub Kisokosa volt segítségünkre.
Tévhit, hogy az autók között nem lehet tekerni

A kerékpár jármű, a kerékpárral közlekedő a forgalom teljes jogú résztvevője. Ha az úttesten haladsz, az autóvezetők folyamatosan látnak: nem kell tartani a forgalomtól, csak bele kell tanulni. Ha megismered, mire kell figyelned, akkor gond nélkül tudsz közlekedni az úttesten, ahogy ezt már most is ezrek teszik. Jó tanács: először érdemes csendesebb utakon próbálkozni, utána meglátod, fokozatosan hozzászoksz a közlekedéshez. A bizonytalanoknak az elején érdemes lehet más bringásokkal együtt tekerni.

Tévhit az is, hogy a járdán szabad biciklizni

A járdán általában tilos kerékpározni, lakott területen csak ott szabad, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül legfeljebb 10 km/h sebességgel. Nem árt tudni azt sem, hogy ha egy úton tilos biciklizni, az nem jelenti azt, hogy ott a járdán szabad, kivéve főútvonal mellett a 12 éven aluliak számára. Viszont egy fontos dolgot mindenkinek tudnia kell: a járdán a biciklis vendégnek számít, ezért a csengetést mindenképp mellőzzük!

Ezeket a tartozékokat a KRESZ is előírja

Akár tetszik, akár nem, a biciklihez hozzátartoznak olyan kiegészítők, amiket mindig köteles vagy a járművön vagy magadon viselni. Ilyen a borostyánsárga küllőprizma legalább az első keréken, amit kiegészíthet vagy helyettesíthet az abroncson lévő reflexcsík. Szükség van még fehér vagy kadmiumsárga fényt adó első lámpára és fehér színű első fényvisszaverőre is.

Alapvető tartozék természetesen a

- két, egymástól független fék,
- a csengő,
- a piros fényt adó hátsó lámpa és
- a fényvisszaverő is.

Jó, ha tudod, hogy az első és hátsó lámpát a ruhádon is elhelyezheted.

Sisak nélkül megbüntet a rendőr?

Nem, a bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározol. Tehát igaz, hogy az esetek többségében nem kötelező, de gyerekeknek és sportoláshoz mindenképpen ajánlott.

Mire figyeljek, ha kimegyek az úttestre?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a lámpa használatát, ami rendkívül fontos már szürkülettől kezdve. Az utakon nem szabad szorosan az út jobb szélén közlekedni, illetve mindenképp kerülni kell az autók holttereit. Kereszteződésekben érdemes szemkontaktust teremteni, meg kell győződni arról, hogy tényleg észrevettek, és megadják az elsőbbséget, ha jár.

Kerüld a hirtelen döntéseket, és mindig csak olyan gyorsan tekerj, hogy ne okozzanak gondot az esetleges akadályok. Ne használj fej- vagy fülhallgatót, mert sokkal biztonságosabb, ha nemcsak látod, hanem hallod is, mi történik körülötted. Az irányváltást mindig időben jelezd, kanyarodás, sávváltás, előzés kikerülés előtt mindig nézz hátra, majd jól láthatóan jelezz. És ami a legfontosabb: mindig tartsd be a KRESZ-t!

Nem csak a közúti közlekedésre vonatkoznak speciális szabályok. Ha kíváncsi vagy, milyen kihívásokkal kell megküzdeni extrém körülmények között, nézd meg a Superior MTB Teammel készített videónkat.

Ne csak olvasd, add is tovább!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések