A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lavrov: az USA egyeztessen szárazföldi hadműveleteiről Damaszkusszal

Az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását és területi épségét, tartózkodnia kell az egyoldalú lépésektől, és egyeztetnie kell az ottani szárazföldi hadműveleteiről Damaszkusszal – közölte hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Lavrov Pekingben mondta ezt, válaszolva egy újságírónak arra a felvetésére, hogy amerikai katonák állítólag előző nap elfoglaltak egy határállomást Dél-Szíriában. ”Ami Szíriában, a földön zajló dolgokat illeti, kétségtelenül abból indulunk ki, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását és területi épségét, ahogyan ezt a Biztonsági Tanács 2254-es határozata és más ENSZ-dokumentumok megkövetelik. Ezért minden földi műveletet – és ott sok résztvevő van, beleértve azokat is, akik hadműveleteket hajtanak végre – egyeztetni kell Damaszkusszal” – idézte az orosz külügyminisztert a RIA Novosztyi hírügynökség.

Lavrov azután beszélt erről, hogy Pekingben tárgyalt a BRICS-tagországok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) külügyminisztereivel. Emlékeztetett arra is, hogy Oroszország, Törökország és Irán az asztanai folyamat keretében egyezteti kezdeményezéseit és javaslatait Damaszkusszal. “Abból indulunk ki, hogy mindenkinek ugyanezt kell tennie. Különösen, amikor valamilyen szíriai terület elfoglalásáról van szó…” – tette hozzá.

Lavrov bejelentette, hogy július 10-én lesz a szíriai rendezéssel foglalkozó asztanai tárgyalások új fordulója, és részt vesz rajta Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai különmegbízottja. De Mistura éppen szombaton jelentette be, hogy ugyanaznap, július 10-én kezdődik Genfben az ENSZ égisze alatt zajló szíriai béketárgyalások 7. fordulója. Az orosz külügyminiszter emlékeztetett: a résztvevők abban állapodtak meg korábban, hogy a soron következő asztanai tárgyalásokon véglegesítik, milyen rendszer szerint fognak működni az úgynevezett biztonsági övezetek Szíriában.

A civilek és menekültek védelmét szolgáló övezetek létrehozásáról szóló memorandumot a május eleji asztanai tárgyalásaikon írták alá a törékeny szíriai fegyvernyugvás betartása felett őrködő államok, Irán, Oroszország és Törökország. A szíriai ellenzék képviselőinek egy része tiltakozott ellene, és az Egyesült Államok is kétkedően fogadta a kezdeményezést. A hat éve zajló szíriai polgárháborúban eddig már több mint 320 ezer ember halt meg, a polgári lakosság több mint fele hagyta el otthonát, és a közel-keleti ország gazdasága és infrastruktúrája is súlyos károkat szenvedett.

Olvasd el a többi hírt is a facebook oldalunkon!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések