Hirdessen itt

Köpedelem: Az MSZP-nek Trianonról az jut az eszébe, hogy ők vitték be hazánkat az Európai Unióba

A Magyar Szocialista Párt szerint Trianon fájdalmát csak az egységes Európa képes megszüntetni.
Az MSZP vitte be Magyarországot az Európai Unióba és azért küzd, hogy megőrizze hazánk EU-tagságát – olvasható a szocialisták közleményében, amit a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából adtak ki. Az MSZP szerint “Trianon fájdalmát nem a gyűlölködés fogja eltüntetni, hanem az európai nemzetek szoros szövetsége.” Kiemelik:

az MSZP erősíteni akarja a magyarság és európaiság közösségét, Magyarország és a magyar nemzet egészének érdekében.”

A szocialisták úgy vélik, hogy a Trianon által okozott sebeket csak az Európai Unió képes meggyógyítani és “az egységes Európa eltünteti az erőszakkal rajzolt határokat, egyesíti a szétszakított családokat és megbékélést hoz a mesterségesen egymás ellen fordított nemzetek számára.”

Európa számára az együttműködés és a béke intézményes garanciája az Európai Unió. Nem oldott meg minden problémát, de kétséget kizáróan a legtöbb esélyt és a legmegfelelőbb távlatot biztosítja arra, hogy – többek között – Trianon igazságtalansága és következménye oldódjék, s a magyarok Magyarország határain belül, s azokon kívül mindenütt a kontinensen békében, Európa megbecsült polgáraiként éljenek.” – olvasható az MSZP MTI-hez eljuttatott közleményében.

Magyarország a vesztes központi hatalmak oldalán vett részt az első világháborúban. A győztes antant nagyhatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Egyesült Államok és Olaszország) szándéka az Osztrák-Magyar Monarchia hegemóniájának megszüntetése, a Monarchia feldarabolása volt. 1918. szeptember végén a Német Császárság vereséget szenvedett a nyugati fronton, majd októberben a Monarchia serege is kivérzett Itáliában. 

A már csak romjaiban létező Monarchia kormánya november 3-án Padovában fegyverszünetet írt alá. Tíz nappal később, az őszirózsás forradalmat követően megalakuló, kétségbeejtő helyzetben lévő Károlyi-kormány képviselője Belgrádban egy Magyarország számára rendkívül kedvezőtlen fegyverszüneti egyezményt volt kénytelen kötni. 

Az egyezmény lehetővé tette a szinte védtelen Magyarország antant általi megszállását, az országnak szembe kellett néznie a soknemzetiségű Monarchia kisebbségeinek követeléseivel, melyek Magyarország területének felosztását helyezték kilátásba. 

Megkezdődött a szerb, román és csehszlovák csapatok benyomulása a demilitarizált területekre, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy bekebelezzék Dél-Magyarországot, Erdélyt és a Felvidéket. 

Ezek a hadseregek nem csak a békeszerződés aláírásáig, pusztán rendfenntartási céllal szállták meg az ország nagy részét, hanem már a később elcsatolt területeket vették birtokba.1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában aláírták az első világháborút Magyarország számára lezáró békediktátumot, amelynek értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán részt vevő Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták - írja a pestisracok.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések