Hirdessen itt

Kétségbeejtő adatok: egyre több a terrorista Európában

Egyre nagyobb a nyomás nehezedik az európai országok rendőreire, ugyanis napról-napra több terrorista szivárog be a kontinensre. Az Europol jelentése szerint a hatóságok elég jól vizsgáznak, több száz dzsihádistát fognak el minden évben – de a végeredmény még nem tökéletes. 
A jelek azonban azt mutatják, hogy egyre több fiatal radikalizálódok: 2014-ben még csak 395 terroristát állítottak elő a rendőrök az EU-ban, 2016-ra viszont már 718 terrorgyanús személyt vettek őrizetbe. Sokan még így is kicsúsztak a hálóból, és kegyetlen mészárlást hajtottak végre: 13 dzsihádista támadásban 135 ember halt meg a közösség területén – írja az Express.

Julian King, a biztonsági unióért felelős biztos szerint a legutóbbi londoni terrortámadás is azt mutatja, hogy a terroristákat nem érdeklik az országhatárok, bárkit meggyilkolnak, nemzetiségüktől függetlenül – ezért az EU-nak újfajta információ- és tapasztalatcserén alapuló együttműködési rendszert kell kidolgoznia.

Az Europol jelentéséből az is kitűnik, hogy egyre több női dzsihádista – igaz, ők még nem hajtottak végre terrortámadást, és a tervezésben is kisebb a szerepük, de már most látható a trendforduló: a maroknyi női hős másokat is inspirálhat…

A jelentés arra is rávilágít, hogy az Európában végrehajtott támadások 40 százalékának esetében a terroristák más, helyi bűnbandák közreműködésével hajtották végre a merényletet. Sok esetben ez azért történhetett, mert a terrorista eleve egy belföldi sejtből került ki, amely jó kapcsolatokat ápolt más illegális tevékenységet folytató csoportosulásokkal.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések