A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Francia mesterlövészek tizedelik az embereket Szíriában

Több ország, köztük Kína, az Egyesült Államok, Spanyolország evakuálni kezdte polgárait Szíriából. Akkor, amikor látszólag már Homsz városában csendesedni kezdene a helyzet, és a hadsereg az egész várost felügyelete alá vonja, hirtelen több ország bejelenti, hogy evakuálja az ott tartózkodó embereit.
Ezekben a napokban rendezik Kairóban a szíriai ügyekkel kapcsolatos tanácskozást, ahol valamennyi nagyhatalom, és a környék érintett országai részt vesznek. Az oroszok és kínaiak által megvétózott ENSZ határozat után, a zsidók minden vonalon tovább próbálkoznak. Az USA meghívta az orosz külügy képviselőit Washingtonba, hogy rávegye őket, Oroszország írja alá az ENSZ határozatot. Némileg módosították, de az orosz külügy nem írta alá, mondván az abban hozott engedmények olyan minimálisak, hogy azokkal foglalkozni sem érdemes. “Ez még jelentős átdolgozást igényel” – mondta Gennagyij Gatilov orosz külügyminiszter helyettes. A mostani kairói tárgyalás azonban sokkal súlyosabbnak ígérkezik.

Szergej Lavrov, aki Oroszországot képviseli, előre kijelentette: semmiben sem fognak eltérni az eredeti feltételeiktől. Elvi kérdésekben nem tudnak szót érteni a másik oldallal. “Az Arab Liga és az USA stratégiailag ugyanaz” – jelentette ki a külügyminiszter. Ezt Lavrov biztosan jelenthette ki, hiszen miközben az Arab Liga Bagdadban értekezett arról, melyik arab állam képviselje őket Kairóban, az Arab Liga küldöttsége Moszkvában tárgyalt – minden eredmény nélkül. Az ENSZ főtitkárának helyettese pedig két napja Damaszkuszban tárgyal humanitárius ügyek miatt. El akarja érni, hogy a Vöröskeresztet engedjék be a még nem felügyelt városrészekbe is Homsz területén.

Miért lett olyan fontos hirtelen a szíriai beavatkozás? A választ természetesen nem a nyugati és hazai sajtóban találtuk meg, hanem kicsit keletebbre. A forrás egy régóta Damaszkuszban élő újságíró, Ankhara Kochneva.

A cikket az orosz Szabad Újság közölte, majd a hiteles tájékoztatás miatt sokan átvették. Nos, miért is olyan fontos, hogy elejét vegyék bármi áron annak, hogy Asszad csapatai egész Homsz városát felügyelet alá vonják? Mert nem sokkal ezelőtt a szíriai hadsereg egyik akciójában 300 francia, líbiai, katari idegenlégióst (zsoldost) kerítettek be. Az újságíró elmondta, hogy Homsz városágban a mesterlövészek kivétel nélkül francia katonák, akik mindenre és mindenkire lőnek, legyen az jármű, katona, civil, vagy gyerek. Volt olyan nap, hogy 15 katonát lőttek le a harcok alatt. Eddig összesen nagyjából 150 idegen katonát ejtett fogságba a szíriai hadsereg.

Miért nem hozzák ezt nyilvánosságra?

Mert jelenleg Asszad kezében ez az egyik legnagyobb diplomáciai fegyver. Ez egy titkos alku tárgya lehet. A hadsereg egyre jobb pozícióból harcol, a zsoldosok helyzete pedig egyre reménytelenebb. A Vöröskereszt nem véletlenül próbálta kieszközölni, hogy bejuthasson katonai kísérettel, mert fontos lett volna lőszert és ételt juttatni a zsoldosaiknak. Asszad csak a felügyelet alá vont városrészekbe engedi be őket, erős katonai kísérettel. A hadsereg szó szerint vadászik az idegen katonákra. Nagyon nehéz a hadsereg helyzete, mert élve kell elfogni őket, ami sokkal nehezebb, mint lelövöldözni. Homszban kizárólag ilyen idegenek harcolnak, szíriait alig találni közöttük.

Ezek nem csak kiképzők és tanácsadók?

Nem. A legtöbben részt vesznek a harcokban. Az idegen kormányok úgy akarják feltüntetni, hogy Homsz az ellenállás központja. Ezzel szemben, itt nincs másról szó, mint hogy a Nyugat rászabadított a városra 5-10 ezer banditát, zsoldosok segítségével. Ezek ölnek, pusztítanak amerre járnak, nőket erőszakolnak. Többen közöttük mint kiderült, ejtőernyős különleges alakulatok katonája, és mesterlövészek. Aki tehette, elmenekült a városból. Csak azokon a területeken tudnak visszatérni otthonaikba, ahol már a hadsereg felügyeli a rendet. Ugyanis a mesterlövészek valóban mindenkire lőttek, nőkre gyerekere is. Becsléseik szerint nagyjából 2000 fegyveres lehet még a városban.

Homsz az új Bengázi lehet?

Semmiképpen. Itt ugyanis nincs lakossági támogatás. Az, hogy becsempésznek és összevonnak az országban pár ezer zsoldost, és azok ölnek és pusztítanak, az nem ellenállási központ. Semmilyen mértékű lakossági támogatás nincs ezek mögött. Semmi egyéb, mint a nemzetközi porondon ordítanak, hogy felhívják magukra a figyelmet. Látható, hogy Homszban kudarcot vallottak. Nem volt nehéz dolguk ide csődíteni idegeneket, Törökország, Irak, Libanon felől a határ olyan mintha nem is lenne. Most viszont bajban vannak.

Miért nincs támogatása a szabadságharcnak?

Mert nem szabadságharc. A felesleges gyilkolás nem az. És Asszad rendszere egy stabil rendszer. Szíriában az emberek látják Líbia esetét, és félnek attól, hogy arra a sorsra jutnak, így semmi nem maradt a zsoldosok mögött. A kurdokat sem tudják fellázítani, mert a törökök olyan brutalitással irtják a kurdokat Törökországban, hogy semmiképpen sem fognak a NATO mellé állni. Sőt. Ha Asszad igazi bosszút akarna most állni, akkor elkezdene fegyvert eladni a törökországi kurdoknak. Törökországban pillanatok alatt kitörne a belháború. A drúzok kitartanak, mert Asszad igen nagy szabadságot biztosított nekik és jobban élnek itt, mintha Izraelben élnének. Az alaviták szintúgy kitartanak a jelenlegi rendszer mellett, mert Asszad biztosítja számunkra a szabadságot a vallásukban. A Szíriai Nemzeti Tanács bukásra van ítélve, külföldről próbál okoskodni, de nem lát bele a helyzetbe, fogalma sincs, mi van az országban. Azt hiszik Szíria hadsereg gyenge. De nem az. Nem megosztható, mint Líbia a törzsi ellentétek miatt. Katarnak nagyon jól kiképzett elit alakulatai vannak, de a szír elit alakulatok zsebre vágják őket. Ha Katar idedugja az orrát, elmondhatjuk, hogy az egér is kibújt az egérlyukból. Azt nem képesek felfogni, hogy ha a szír nép meg akarja buktatni Asszadot, akkor megteszi, Nem kell ahhoz sem francia, sem német, angol, vagy amerikai beleokoskodás.

Mi lesz a diplomáciai hatása a francia katonák ügyének?

Igazából semmi. Sarkozy elbukja a választásokat és ennyi. Az idegenlégiósok egyszerű ágyútöltelékek. Ha túlélik, kapnak állampolgárságot, ha nem, akkor hol zavarja az a franciákat?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések