Hirdessen itt

Elég volt a migránsokból: Háború a Földközi-Tengerért!

Vita robbant ki Ausztriában a földközi-tengeri útvonal teljes lezárásáról.
Belpolitikai vitát váltott ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ötlete, amely szerint le kell zárni a földközi-tengeri migrációs útvonalat. Christian Kern osztrák kancellár populistának minősítette az ötletet, és hiányolta a tervezet konkrét lépéseit – számolt be a Kurier című osztrák lap vasárnapi száma.

“Újabb mélypontot ért el a koalíciós hangulat” – olvasható a újságban, amely interjút közölt a külügyminiszterrel.

Az Osztrák Néppártot vezető Sebastian Kurz az illegális migráció megakadályozása és az embercsempészet visszaszorítása érdekében, még a múlt héten beszélt a javaslatról. Elképzelése szerint a Földközi-tengeren megmentett menedékkérőket tunéziai vagy egyiptomi befogadó központokban kellene elhelyezni.

Christian Kern szociáldemokrata osztrák kancellár szombati Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy a migrációval kapcsolatos kérdéseket nem lehet “jól hangzó jelmondatokkal megoldani”. Kern szerint “az unióra nehezedő kihívások a mi kihívásaink is”. A Die Presse című osztrák lap pedig arról számolt be, hogy a kancellár szerint Kurz bejelentéséből hiányoznak a konkrétumok.

A Falter című osztrák lap főszerkesztőjének a Facebook közösségi oldalon tett bejegyzése szerint Kern egy csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy nem ellenzi a földközi-tengeri útvonal lezárását, de egyelőre nem látja, hogy ez hogyan lenne kivitelezhető. “Támogatom az ingyen sört is és a bérek adóterheinek csökkentését – ha valaki elárulja, hogy ez hogyan lenne megoldható” – jegyezte meg Kern a beszámoló szerint.

“Egyáltalán nem értem a kancellár kijelentését, egyetértést szeretnék a kormányban” – mondta a Kurier című lapnak Sebastian Kurz, és utalt arra, hogy a szintén szociáldemokrata Hans Peter Doskozil védelmi miniszter is egyetértett már a javaslatával.

“Déja vu érzésem van, a balkáni útzárról szóló korábbi ötletet is először támadták, embertelennek bélyegezték, majd hetekkel később kiderült, hogy ez a jó megoldás” – nyilatkozta a lapnak Kurz.

Tavaly februárban Sebastian Kurz kezdeményezésére Bécsben megegyeztek a balkáni menekültútvonalban érintett országok illetékesei, hogy lezárják az útvonalat. Ezt megelőzően naponta emberek ezrei vonultak Görögországból a nyugat-balkáni országokon keresztül Közép-Európába.

Miután kimentették az embereket a Földközi-tengerből meg kell állítani és el kell látni őket az unió külső határánál – mondta Kurz a Kurier című lapnak. Úgy vélte, hogy amíg tart a jelenlegi rendszer, vagyis embercsempésszel érkeznek Európába mindazok, akik anyagilag megengedhetik maguknak, addig egyre többen fognak jönni. Hangsúlyozta: a csempészek pedig egyre többet keresnek majd, az Európára nehezedő nyomás nagyobb lesz és egyre többen fogják életüket veszteni az úton. A miniszter emlékeztetett, hogy 2015-ben háromezren, 2016-ban ötezren, idén pedig várhatóan hétezren vesznek majd oda a Földközi-tengerben.

Korábbi beszámolók szerint az év eleje óta 70 ezer menekült érte el Európát a Földközi-tengeren keresztül, a legtöbben tengeri hajózásra alkalmatlan csónakkal tartottak Líbiából Olaszország irányába.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések