A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Donald Trump a Szilícium-völgy vállalatainak vezetőivel tárgyalt

A kormányzati munka megújításáról tárgyalt a Szilícium-völgy legnagyobb informatikai vállalatainak vezetőivel Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban. 
Az elnök előtt a vállalatvezetők Mike Pence alelnökkel, Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel és Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel találkoztak és tíz munkacsoportban vitatták meg a kormányzati munka modernizálásának ügyét. A tanácskozáson jelen voltak a híres massachusettsi műegyetem (MIT) és az ohiói egyetem rektorai is, valamint Jared Kushner Trump tanácsadóvá kinevezett veje.

A mintegy négy órán keresztül tartó megbeszélést a Fehér Ház kezdeményezte, azért, hogy a legjelentősebb, mintegy húsz tech-cég véleményét, majd együttműködését kérje a kormányzati munka javításához, az elavult informatikai rendszerek megújításához, s mindennek következményeként a kormányzati munka költségeinek csökkentéséhez is. Donald Trump kifejtette, hogy éppen ennek köszönhetően az elkövetkező tíz évre ezermilliárd dolláros megtakarítás lenne elérhető. "Az a célunk, hogy a szövetségi kormányzat által alkalmazott technológiák átfogó megújításával az állampolgárok drasztikusan jobb szolgáltatásokhoz jussanak" - fogalmazott az elnök. Leszögezte azt is, hogy "a kormányzati munkának muszáj utolérnie a technológiai forradalmat".

Rövid beszédet mondott Jared Kushner is, aki azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat szeretné megélénkíteni és ösztönözni a magánszektort, annak érdekében, hogy "olyan jellegű szolgáltatásokat nyújtsanak az állampolgároknak, amilyenek korábban nem léteztek". Kushner nem fejtette ki, hogy konkrétan mire is gondol. Elmondta viszont, hogy a kormányzat felszámolni tervezi a több mint hatezer kormányzati adattároló központ nagy részét és áttér a felhő alapú adattárolásra.

A meghívott cégvezetők közt voltak az Alphabet, az Apple, a Microsoft, az Intel, az Oracle az Adobe elnök-vezérigazgatói, s meghívták Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját is, aki azonban más elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni. A jelenlévő szakemberek nyilatkozataiból az derült ki, hogy egyetértenek a Trump-kormány modernizálási törekvéseivel és szívesen együtt is működnek ebben.

Az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook azt nyilatkozta, hogy "az Egyesült Államoknak kellene a világ legmodernebb kormányzatával rendelkeznie, de ez jelenleg még nem így van". Jeff Bezos, az Amazon vezetője arról nyilatkozott, hogy azt szeretné: az amerikai kormány kereskedelmi forgalomban is elérhető technológiákat alkalmazzon, támaszkodjon a mesterséges intelligenciára és folyamatos továbbképzésre küldje az alkalmazotti gárdát.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések