Időjárás:Időjárás

Borzalom: A 13-15 éves gyerekek 11 százaléka dohányzik

A dohányzás a vezető halálok a megelőzhető halálozások körében, évente mintegy hatmillió ember halálát okozza, mivel szinte valamennyi szervet károsítja. 
A legtöbben még tinédzser korukban szoknak rá a dohányzásra, s a tapasztalat azt mutatja, hogy minél fiatalabban kap rá valaki, annál valószínűbb, hogy hosszú ideig nikotinfüggő marad – figyelmeztetett az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) fiatalok dohányzásával foglalkozó jelentése.

Ebben a kutatók 2012 és 2015 között 61 országból származó, a fiatalok dohányzásával kapcsolatos felméréseket elemeztek. Az országok felében a fiúk legalább 15 százaléka, a lányok legalább 8 százaléka dohányzott.

A vizsgált országok közül Srí Lankán a volt a legkisebb mértékű, 1,7 százalékos a kamaszok dohányzása. A legmagasabb arányban, 35 százalékban pedig a délkelet-ázsiai Kelet-Timorban dohányoztak a tinédzserek.

A felmért országok zömében a dohányosok legalább fele azt állította, hogy szeretne leszokni. A dohányzásról leszokni kívánó fiatalok Uruguayban voltak a legkevesebben (32 százalék), a Fülöp-szigeteken pedig a legtöbben (90 százalék). A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a jelentés a kamaszoktól származó információkon alapul, és a felmérésekben csak az iskolába járó kiskamaszok dohányzási szokásait kutatták, amit tehát nem lehet kiterjeszteni az egyes országokra.

Egy korábbi felmérés szerint Magyarországon évente minden ötödik haláleset hozható összefüggésbe a dohányzással.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog