Hirdessen itt

Hárommilliárd forintos foglalkoztatási paktumról tárgyalt a békéscsabai közgyűlés

Két, összesen több mint hárommilliárd forint értékű foglalkoztatási paktumról tárgyalt csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, a forrás az európai uniós Terület- és településfejlesztési operatív programból (Top) származik.
Fotó: behir.hu
Az egyik, 2,4 milliárd forint összértékű program az egész megyére, a másik, 1,1 milliárdos projekt a békéscsabai járásra (Békéscsaba, Újkígyós, Csorvás, Doboz, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós, Telekgerendás, Csabaszabadi) terjed ki. A járási program 2020. június 30-ig, a megyei 2021. február 28-ig tart.

A pénzből képzési és foglalkoztatási programokat valósítanak meg, emelik a foglalkoztatási szintet, mérséklik a munkanélküliséget és az inaktivitást, csökkentik a térséget kiemelten érintő elvándorlást.

A megyére kiterjedő programban 1556 hátrányos helyzetű álláskereső részesülhet munkaerő-piaci támogatásban és képzésekben - olvasható az előterjesztésben.

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetője az ülésen elmondta: a járási projektben 756 személyt vonnának be a programokba, 330 ember álláshoz juttatását vállalják, és 216 személy esetében vállalnák, hogy a támogatást követő hat hónapon belül állásuk lesz. Legnagyobb létszámban (191 ember) a közfoglalkoztatottakat, a 25 év alattiakat és az 50 év felettieket (95-95), valamint az alacsony iskolázottságú álláskeresőket (85) vonnák be a programokba. A tervek szerint a feldolgozóiparban 94 ember, a kereskedelem és gépjárműjavítás terén 80, az építőiparban 40, a vendéglátásban 34-en helyezkedhetnének el a járási projekt zárultával.

A projekt stratégiai akciótervében olvasható, hogy Békés megyében a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a gép- valamint a nyomdaipar, továbbá a turizmus terültén van jelentős lehetőség a foglalkoztatás bővítésére.

Közölték, 2016 novemberében kérdőíves felmérést végeztek és interjúkat folytattak a gazdasági szereplőkkel. Eszerint a cégek, nagyobb vállalatok több mint fele tervez létszámbővítést a közeljövőben, 45 százalékuk (125 cég) szakképzett dolgozót, 42 százalékuk szakmunkást, 12 százalékuk betanított munkást kíván felvenni. Hetvenkét cég jelezte, hogy szakmunkásból tapasztal hiányt, a cégek 8 százaléka (23 cég) diplomás munkaerőhiánnyal küzd. A legtöbb cég (mintegy 70 százalék) foglalkoztatási támogatásra tartana igényt, emellett örömmel vennék, ha a munkavállalóik bejárási költségeinek támogatására lehetne forrást szerezni.

A Békés Megyei Kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának adatai szerint 2016 decemberében Békés megyében 10 864 álláskeresőt tartottak nyilván. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest ez 13,9 százalékos csökkenés.

A békéscsabai járásban decemberben 2142 álláskereső volt. Egy évvel korábban 524-gyel többen kerestek állást. Decemberben összesen 4447 álláshelyre kerestek munkaerőt Békésben, a hónap végén 1927 maradt betöltetlen. Legnagyobb arányban (46,9 százalék) közfoglalkoztatottakat kerestek, emellett a feldolgozóiparba, az építőiparba, a kereskedelembe és a gépjárműjavítás terén kerestek leginkább munkaerőt - írja elemzésében a főosztály.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések